Ce alegi: periuța electrică sau periuța clasică? Stomatologul îți dă răspunsul!

Igiena orală este foarte importantă, însă alegerea periuței potrivite poate fi uneori dificilă. Deși varianta clasică rămâne opțiunea cea mai la îndemână, numărul celor care o aleg pe cea electrică devine din ce în ce mai mare. Medicul primar stomatolog Adriana Celebidache, de la Clinica Dentexecela 3, ne spune care periuță este recomandată și de ce trebuie ținut cont.

Ce alegem când varietatea de periuțe e din ce în ce mai mare

În comerț există o varietate foarte mare de periuțe, iar de cele mai multe ori nu știm pe care să o alegem, care este mai bună. „Periuța clasică este bună atât timp cât pacienții țin cont de instructajul pe care-l oferă medicul stomatolog, pentru că, după o lună, o lună și jumătate perii periuței se evazează de la folosire, și atunci ea nu mai este activă, adică trebuie schimbată. Noi recomandăm adulților periuțe electrice, chiar și în cazul copiilor până ei învață cum să se spele pe dinți. Periuța este foarte bună, toate periuțele sunt foarte bune, dacă noi știm să ne spălăm pe dinți”, spune medicul stomatolog Adriana Celebidache.

Cum se realizează periajul corect

Periajul dinților este diferit pentru fiecare dintre noi, însă este o etapă care include mai mulți pași. „Periajul corect înseamnă, în primul rând, clătirea gurii, aruncarea apei și punerea pastei de dinți pe peria uscată. Se începe din partea posterioară și apoi spre mezial (spre mijlocul feței), periajul începând de la fiecare arcadă, de la baza dinților. Pentru arcada de jos, mișcarea este una de scoatere (adică de jos în sus, pe fiecare parte a arcadei de 10 ori, pe partea interioară și apoi pe partea inferioară. Mișcarea periuței nu se face niciodată orizontal sau vertical. Pentru arcada de sus, mișcarea este invers – de sus în jos – tot de 10 ori, tot de scoatere, pe fiecare parte. Periajul durează până la un minut-un minut și jumătate, nu câteva secunde”, explică doamna doctor Adriana Celebidache.

Alte recomandări pentru adulți și copii cu aparat dentar

Sunt mulți oameni care au lucrări la nivelul danturii și copii de toate vârstele care poartă aparat dentar, însă ei trebuie să se țină cont de anumite reguli. ”La adulții și copiii care poartă aparat dușul dentar este foarte bun. Recomandate sunt periuța clasică și dușul dentar la cei care au lucrări protetice în gură sau la copiii cu aparat dentar, ei trebuind să meargă la stomatolog din trei în trei luni pentru profilaxie, obligatoriu”, adaugă doamna doctor Adriana Celebidache.

Igiena orală trebuie să fie importantă și pentru copii, iar cei care joacă un rol important în această formare sunt părinții care trebuie să-i învețe pe cei mici cum să se spele pe dinți și să-i ducă la stomatolog. ”Aș face instructajul privind spălatul dinților încă de pe băncile școlii, atunci când are loc <săptămâna altfel>. Să facem niște ore de informare și de igienă pentru ei”, spune doamna doctor.

Așadar, concluzia este că indiferent de periuța aleasă (clasică sau electrică), important este să știm să ne spălăm pe dinți.

Acest articol a fost publicat pe site-ul Clicksanatate.ro.


Albirea dintilor: este sau nu periculos procedeul? Afla ce spun specialistii!

Nu putine sunt informatiile pe care le gasesti atunci cand vrei sa cunosti mai multe despre albirea dintilor. Este periculos sau nu procedeul? Cand este el recomandat? La toate aceste intrebari raspunde medicul stomatolog.

Multi oameni se feresc sa-si faca tratamente de albire de teama ca-si vor distruge smaltul dintilor. Cat adevar se ascunde in spatele acestei temeri? Afecteaza sau nu tratamentul sanatatea dentara?

Medicul primar stomatolog Adriana Celebidache, de la Clinica Dentexecela 3, ne spune in ce consta mai exact procedura, daca ea presupune anumite riscuri, dar si ce este bine sa faci dupa realizarea ei.

Albirea dintilor: substantele folosite nu afecteaza smaltul dentar

Un lucru este sigur cand vine vorba de albirea dintilor – procedura nu este una care sa afecteze dantura, respectiv smaltul dintilor. „Albirea dintilor se face foarte des la noi in clinica. Multi pacienti vin si ne spun ca nu doresc sa-si faca albirea dintilor de teama ca-si vor distruge dantura. Acest lucru nu este adevarat. Substantele pe care le folosim pentru albirea dintilor nu distrug smaltul, in sensul ca substanța chimica – anume peroxidul – scoate pigmentul din molecula de apa. Este ca la vopsirea parului, prin comparatie. Nu imi cade parul, desi ma vopsesc de 30 de ani”, spune medicul stomatolog Adriana Celebidache. Dintele este un organ viu, el se reface in permanenta si atunci tratamentul pentru albire nu distruge smaltul. Cu toate acestea, este recomandata initial tratarea dintilor, asta daca pacientul are sensibilitate la rece sau la dulce.

In ce consta procedeura

In cele mai multe dintre cazuri, tratamentul pentru albire dureaza in medie 20-30 de minute. „Manopera se face in aproximativ o ora, dar albirea in sine dureaza doar 20-30 de minute. Se face cu o substanta, un gel, care se aplica pe dinte, protejand gingia cu o protectie gingivala – tot un gel care se polimerizeaza (intareste) in prezenta lampii fotopolimerizabile. Unii pacienti stau cu acest gel 20-30 de minute, in timp ce altii aleg sa stea si 40-45 de minute”, explica doctorul Adriana Celebidache.

Recomandari de care sa tii cont dupa albirea dintilor

Dupa procedeul de albire propriu-zis, se face o clatire, se scot compresele, se clateste din nou si se fotografiaza, ca sa se observe rezultatul inainte si dupa. „Dupa albire, obisnuim sa spunem pacientul ca s-ar putea sa resimta dureri de scurta durata, dar doar in ziua tratamentului de albire“, adauga medicul stomatolog. De asemenea, pacientul trebuie sa urmeze un protocol timp de 10 zile. Nu are voie sa consume nimic colorat – bauturi carbogazoase, ceaiuri, cafea, vin rosu (cel alb este permis) sau alimente colorate.

Acest articol a fost publicat pe site-ul andraonline.ro.


Dr. Alexandru Rău: „Respirația urât mirositoare este un simptom al parodontozei”

Parodontoza este o afecțiune stomatologică des întâlnită în rândul românilor. Din păcate, mulți dintre cei care suferă de parodontoză ajung la medic doar atunci când prezintă simptome avansate ale bolii, cum ar fi sângerarea gingiilor. Care sunt primele semne ale parodontozei și ce metode de tratament sunt disponibile ne-a explicat domnul doctor Dr. Alexandru Rău, specialist parodontologie la clinica Dentexecela3.

1) Ce este parodontoza?

Dr. Alexandru: Boala parodentală, parodentita, sau parodontoza, cum este ea denumită popular, este o afecțiune cronică, inflamatoare a țesuturilor de susținere a dintelui. Acestea sunt reprezentate de os și de gingie.

2)  Care sunt cauzele apariției ei?

Dr. Alexandru: Boala parodontală este strict bacteriană. Doar prin apariția anumitor tipuri de bacterii gingia se poate inflama și osul se poate retrage.

3)  Care este cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea parodontozei?

Dr. Alexandru: Factorii de risc în dezvoltarea bolii parodontale sunt: în primul rând o igienă orală precară, detratajele care nu sunt realizate în mod periodic, fumatul, diabetul, alte boli sistemice și, desigur, moștenirea genetică.

4)  Există o categorie de persoane care au acest risc?

Dr. Alexandru: Desigur. Dar, de obicei, persoanele cu vârsta medie sau vârsta a treia, dar și cele care nu au o igienă orală cât mai bună.

5)  95% dintre cei afectați în România nu au idee că suferă de o formă de parodontoză. Care sunt simptomele acesteia?

Dr. Alexandru: Simptomele bolii parodontale sunt în primul rând sângerările, care pot apărea în timpul periajului, alimentației sau pot apărea chiar și spontan. Alte simptome ar mai fi: retracțiile gingivale, respirația urât mirositoare – este un simptom specific pacienților cu boli parodontale, modificările de culoare ale gingiei – gingiile devin roșii, umefiate, adică umflate și sensibile în momentul alimentației sau spontan.

6)  Zilele trecute citeam un articol intitulat ”Gingivită sau parodontoză?”. Autorul nota că, în stadiul inițial, simptomele celor două se pot confunda. Care este legătura dintre cele două afecțiuni și cum le putem diferenția?

Dr. Alexandru: Gingivita este prima etapă în evoluția bolii parodontale. Este singura care este total reversibilă. Netratată corespunzător, gingivita evoluează în felul următor: gingia, care are un rol de barieră naturală împotriva tuturor bacteriilor pe care noi oricum le avem în cavitatea bucală, practic, se desprinde de pe suprafața dintelui. Astfel, între dinte și gingie pătrund toate aceste bacterii, bacterii care ajungând la os încep resobția osoasă. Din acest moment, această fază nu mai este reversibilă.

7)  Care sunt pașii urmați atunci când discutăm de diagnosticare?

Dr. Alexandru: Diagnosticarea boli parodontale se face de către medicul specialist parodontolog. Diagnosticul se pune în urma examenului clinic, a examenului radiologic și a unei parodomentrii. Parodomentria este practic o serie de măsurători care se realizează pe fiecare dinte în parte.

8)  Care sunt complicațiile bolii?

Dr. Alexandru: Complicațiile bolii parodontale sunt: abcesul parodontal, retracțiile gingivale, mobilitatea dentară și, în timp, pierderea dinților. Din păcate, anumiți oameni sau o parte din pacienți consideră că după ce pierd un dinte acel dinte poate fi înlocuit foarte ușor prin intermediul implantelor dentare. Dinții când sunt pierduți din cauza bolii parodontale, practic noi pierdem osul. Implantele au nevoie de os pentru a fi înserate și din această cauză de cele mai multe ori, din păcate, tratamentul este numai prin protezare mobilizabilă.

9)  83% din populație consideră că parodontoza nu poate fi integrată. Care sunt metodele de tratare, ce opțiuni are un pacient în această direcție și ce presupune mai exact tratamentul?

Dr. Alexandru: Boala parodontală diagnosticată la timp poate fi tratată. Sunt două metode de tratament: varianta clasică și cea modernă. În cazul variantei clasice este practic o variantă chirurgicală; gingia este tăiată, îndepărtată de pe suprafața dintelui, pentru a se putea ajunge la os și a se curăța osul și, astfel, ca să se oprească boala parodontală. Desigur, ca orice variantă chirurgicală implică anumite riscuri și neajunsuri. Varianta modernă, cea pe care o folosim noi în cadrul clinicii noastre, se ajută de anumite lasere dentare. Tratamentul cu laser dentar este minim-invaziv, nechirurgical și nedureros. Practic, noi folosim două tipuri de lasere: pe unul din cele două se realizează o sterilizare, fiind o boală bacteriană ne interesează să omorâm acele bacterii. Acest laser mai are și un efect de biostimulare. Prin biostimulare noi practic înțelegem grăbirea metabolismului celulelor. Celulele se divid mai repede, se refac mai repede, de aici recuperarea foarte rapidă. Cu cel de-al doilea laser practic noi trebuie să curățăm toate țesuturile care sunt infectate, inflamate, necrozate. Se curăță toate suprafețele rădăcinilor, toată suprafața interioară a gingiei și tot osul. Urmărim să creăm niște condiții prin care osul să se remineralizeze, resobția osoasă să se oprească din evoluție, și practic gingia să se reatașeze înapoi pe dinte. Cât timp gingia este lipită înapoi pe dinte, alte bacteri noi care să ajungă din nou la os nu au cum să mai facă lucrurile acestea.

10) Aceste tratamente pot să aibă efecte adverse? Au anumite limitări?

Dr. Alexandru: Niciun efect advers nu poate fi realizat prin folosirea laserului, mai ales că noi putem folosi laserele și fără anestezie de foarte multe ori.

11)  Un sfat pentru cei care ne urmăresc?

Dr. Alexandru: Ca și concluzie, în primul rând trebuie să înțelegem că boala parodontală se poate trata, osul pierdut odată pierdut rămâne. De aceea, este esențial să diagnosticăm și să tratăm cât mai din timp boala parodontală pentru a conserva/păstra cât mai mult stratul osos. Iar tratamentul bolii parodontare pe care noi îl realizăm cu laserul este un tratament nedureros, nechirurgical, minim-invaziv, un tratament în care vindecarea este foarte bună.

Acest interviu a fost publicat pe clicksanatate.ro


femeie, buze

De ce apare și cum tratezi candidoza bucală

O problemă de sănătate stânjenitoare, candidoza bucală este declanșată de înmulțirea necontrolată a unei ciuperci pe limbă și în interiorul obrajilor. Poate apărea indiferent de vârstă, însă anumite categorii de persoane sunt mai predispuse. Află care sunt simptomele și cum poate fi tratată.

Candidoza bucală este mai des întâlnită în cazul copiilor foarte mici, bătrânilor și bolnavilor cronici, deoarece acești au sistemul imunitar foarte slăbit. Ea este declanșată de ciuperca „candida albicans”, care este prezentă, în general, pe limbă, pe piele sau în tractul digestiv a tuturor persoanelor. Însă, atunci când sistemul imunitar este slăbit, înmulțirea ei nu mai poate fi controlată de către organism și apar leziuni în relief pe limbă”, a explicat doamna doctor Adriana Celebidache, medic primar dentist la clinica Dentexcela.

Infecția cu ciuperca „candida albicans” poate fi cauzată și de slăbirea sistemului imunitar din cauza administrării unor medicamente, cum ar fi cele împotriva cancerului. Candidoza bucală nu este periculoasă și în puține cazuri dă complicații. În cazuri severe, infecția intră în sânge și se răspândește în organism, afectând, în special, creierul, inima și ficatul.

Printre simptomele afecțiunii se numără leziuni în relief poziționate pe limbă, obraji, gingii sau pe cerul gurii. Deseori, leziunile sunt dureroase sau sângerează atunci când intră în contact cu limba sau cu dinții. Leziunile sunt însoțite de secreții albicioase pe limbă. Alte simptome sunt dificultatea la înghițit, un gust rău în gură sau crăparea pielii în colțul gurii.

În cazul bebelușilor, candidoza bucală provoacă dificultăți de hrănire. Totodată, bebelușii care suferă de candidoză orală o pot transmite mamelor în timpul alăptatului.

În ceea ce privește diagnosticarea, o simplă examinare a zonei afectate poate fi de ajuns. Totuși, în anumite cazuri, este recomandată biopsia țesutului pentru confirmare. Atunci când afecțiunea este localizată în esofag sunt necesare analize suplimentare, precum endoscopia.

Tratamentul pentru candidoză bucală este administrat în funcție de vârstă și starea generală de sănătate. Scopul tratamentului este prevenția înmulțirii și răspândirii ciupercii „candida albicans” și acesta trebuie urmat timp de câteva săptămâni. Totuși, riscul de recidivă este ridicat dacă sistemul imunitar continua să rămână slăbit.

„Putem trata leziunile din cavitatea bucală folosind tehnologia laser. Astfel, rezultatele sunt imediate și timpul de manifestare a bolii este mai scurt. În același timp, riscul de recidivă este mai scurt. Infecția cu candida bucală poate fi prevenită. Primul pas este menținerea unei bune igiene orale și spălarea pe dinți de două ori pe zi, cel puțin 3 minute. În perioadele cu tratament pe bază de antibiotice, dar nu numai, bacteriile bune din iaurt suplimentează aportul de bacterii bune, necesare menținerii echilibrului florei intestinale și bucale”, susține doamna doctor Adriana Celebidache.

Acest articol a fost publicat pe clickpentrufemei.ro


Ce este ocluzia și ce efecte are asupra sănătății

De câte ori nu vi s-a întâmplat să mergeți la medicul stomatolog și să-l auziți vorbind în alți termeni decât cei pe care îi cunoașteți? Expresiile obișnuite, folosite în viața de zi cu zi, sunt înlocuite de cele științifice, din domeniile de specialitate, care de multe ori pot crea confuzie.

Majoritatea oamenilor spun pur și simplu „mușcătură”, însă puțini dintre aceștia știu denumirea folosită de medicii stomatologi. În limbajul medical, „mușcătura” poartă denumirea  de ocluzie. Mai exact, ocluzia în medicina dentară este locul în care dinții maxilarului superior intră în contact cu dinții maxilarului inferior. Orice poziție greșită a dinților, chiar și a unui singur dinte va duce la dezechilibrarea ocluziei.

Dr. Adriana Lucia Celebidache, medic primar dentist la Clinica DENTEXCELA3, ne oferă o serie de informații utile despre acest subiect

”Buturuga mică răstoarnă carul mare

”Este foarte important ca în timpul vorbirii sau al masticației să avem o ocluzie dentară corectă. Un moment semnificativ, care influențează relația dintre maxilare, este erupția primului molar definitiv. În cele mai multe cazuri, primul dinte permanent erupe la vârsta de 6 ani. Mai târziu, dacă molarul nu crește corespunzător pot apărea o serie de complicații care vor duce la un maxilar cu probleme. Fără o atenție acordată din partea părinților, copilul riscă  să ajungă într-un stadiu irecuperabil. Suptul degetului, scrâșnitul dinților sau pierderea dinților de lapte prea devreme sunt doar câteva dintre simptomele care pot fi posibile pentru o ocluzie incorectă”, afirmă medicul

Maxilarul nu este singura parte care va avea de suferit în urma unei ocluzii inadecvate. O mușcătură greșită duce la o  poziție a craniului incorectă, care acesta la rândul lui va avea efecte asupra coloanei cervicale și lombare. Poziția strâmbă a bazinului poate porni de la o deviație a maxilarului inferior, la fel și lungimea diferită a picioarelor, care poate afecta tălpile și călcâiele. ”Deși pare greu de crezut, carențele de postură pot fi conectate cu apariția  primului molar. Fiecare parte a corpului se află într-o strânsă legătură cu celelalte organe, care dacă nu sunt tratate la timp, pot avea consecințe importante  asupra sănătății”, explică dr. Celebidache.

Poziționarea incorectă a dinților poate genera afecțiune dentare

”În cazul în care dinții nu sunt poziționați corespunzător pe arcade, apare „malocluzia”. Un simplu dezechilibru la nivelul maxilarului superior sau inferior poate genera diferite probleme cum ar fi: mobilitatea dentară, retragerea gingiei și a osului la nivelul dintelui, încleștarea sau frecarea dinților (bruxismul), apariția glaucoamelor și a chisturilor dentare. Acestea din urmă sunt cauzate de folosirea exclusiv a unor dinți (traume ocluzale, afecțiuni ale articulațiilor temporaro-mandibulare (ATM), hipertrofie musculară din cauza suprasolicitării)”, arată medicul.

În cazul în care nu aveți o aliniere corectă a dinților sau jocul limbii este prea scurt, iar vorbirea vă este afectată din cauza danturii, este posibil să vă confruntați cu o malocluzie. Dacă vă deranjează și vi se pare supărător sau aveți dinți lipsă, cel mai bine ar fi să consultați un medic specialist.

Persoanele cu dinții înghesuiți sunt un caz mai „norocos”, întrucât acest tip de ocluzie poate fi tratat cu ajutorul aparatului dentar la orice vârstă. Este bine de știut faptul că pacienții care au suferit o extracție dentară se vor confruntă în timp cu o migrare a dinților aflați în apropierea celui lipsă, ceea ce duce la o ocluzie incorectă apărând astfel contacte premature cu solicitare exgaerată a unor dinți și mobilitatea lor. În momentul în care ați hotărât să faceți această operație, de scoatere a unui dinte, nu trebuie să lăsați locul liber. Optați pentru un implant dentar sau o lucrare protetică.

Fără un tratament adecvat, consecințele sunt de multe ori greu de suportat. De la un aspect inestetic al danturii se poate ajunge la ineficiență masticatorie, dureri articulare, tulburări fonice sau apariția unei boli parodontale. ”Le spun deseori pacienților mei că cel mai bun tratament este prevenția. Vizita la stomatolog este necesară pentru a afla din timp cu ce fel de probleme se confruntă aceștia, pentru a putea interveni încă de la primele simptome. Astfel de tratamente sunt mai ieftine atunci când sunt făcute încă de la primele semne, deoarece gradul de distrugere a cavității bucale este mult mai redus. În ultimul timp, o consultație stomatologică poate include și o consultație ocluzală, depistându-se astfel eventualele traume ocluzale”, subliniază dr. Celebidache.

Acest articol a fost publicat pe health.ro


Parodontoza: prevenire, manifestare şi tratare

Un zâmbet larg nu arată doar fericirea, ci şi starea de sănătate a dinţilor tăi. Dar tu? Eşti pregătit să zâmbeşti? Boala parodontală este o afecțiune cronică a gingiei, de tip inflamator, ce afectează ţesuturile de susținere ale dintelui pe arcadă: gingie, ligament parodontal, os alveolar (cel care înconjoară dintele). Este important de ştiut că parodontoza poate duce la pierderea dinţilor şi există posibilitatea de-a afecta şi tinerii. Până de curând,  tratamentele pentru parodontoză puteau doar să întârzie inevitabila situaţie de pierdere a dinţilor. Accesul la inovaţiile tehnologice din aria medicală permit în prezent vindecarea afecţiunii, iar tratamentul nu mai este un chin pentru pacient.

Nu ignora primele semne!

Dr. Adriana Celebidache, medic primar dentist la Clinica Dentexcela3 explică etapele evoluției parodontozei:

 • Prima fază a bolii debutează cu inflamaţia gingiilor, sângerare spontană sau sângerare la periaj
 • Gingiile se înroșesc și devin mai sensibile
 • Gingia începe să se ”desprindă” de pe dinți
 • Apar așa zisele ”pungi parodontale”, între dinte și os

Care sunt factorii ce duc la formarea parodontozei?

Menţinerea sănătaţii  înseamnă  cunoaşterea şi respectarea unei igiene orale corespunzătoare. Stilul de viaţă e o prevenţie în sine, alimentaţia si regimul ales precum şi importanţa acordată igienei orale ne pot păstra dinţii mai sănătoşi, explică dr. Adriana Celebidache.

Printre factorii ce sprijină apariţia afecţiunii se numără fumatul, trauma ocluzală, cariile, anumite stări fiziologice, boli sistemice, anomalii dentare, incongruență dento-alveolară sau tratamente medicamentoasefolosite în vindecarea unor afecţiuni. De asemenea, existenţa unor cazuri de parodontoză în familie, creşte probabilitatea apariţiei bolii.

Cel mai eficient tratament este prevenţia

 • Periajul zilnic al dinților, dimineața și seara.
 • Controlul stomatologic periodic (o dată la șase luni).
 • Periajul dental profesional și air flow.
 • Atenţia la stilul alimentar si produsele consumate.

Dr. Celebidache recomandă pacienților să apeleze la detartraj și periaj dentar profesional în vederea  îndepărtării corespunzătoare a plăcii bacteriene și a tartrului, pentru a nu ajunge, în timp, la retragerea țesutului moale și la afectarea osului care susține dinții.

Stomatologul pune diagnosticul corect

Diagnosticul de parodontoză poate fi stabilit cu certitudine doar în urma unui examen stomatologic. În timpul consultației, dentistul va verifica existența plăcii dentare și a tartrului și va stabili dacă există o sângerare a gingiei. El va măsura adâncimea șanțului gingival și va efectua un test de identificare și stabilire a încărcăturii bacteriene, determinând stadiu în care se află boala parodontală. În funcție de rezultate, specialistul va propune variantele de tratament”, explică dr. Celebidache.

Ce tip de tratament alegem?

Tratamentul ”clasic” al bolii parodontale urmarește încetinirea evoluției bolii, iar pașii de urmat se stabilesc în funcție de stadiul în care este diagnosticată. Tehnicile minim – invazive dezvoltate recent în acest domeniu oferă o mai mare eficiență a tratamentelor pentru boala parodontală, realizând asanarea cavității bucale, stopând boala și stimulând regenerarea osoasă. Ele au totodată avantajul de a fi mai simple și mai confortabile pentru pacient.

Tratatamentul clasic:

 • SCOP: încetinirea evoluției bolii
 • Fază incipientă: detartraj în vederea eliminării tartrului și bacteriilor de pe suprafața dintelui și de sub gingie
 • Complementar: netezirea radiculară, prin care sunt nivelate suprafețele rădăcinilor dinților, pentru a reduce depunerea ulterioară a tartrului
 • Fază avansată: O serie de proceduri chirurgicale în funcţie de caz:
 1. Operația cu lambou (curățarea rădăcinilor dinților prin efectuarea unor mici incizii în gingie).
 2. Grefă de țesut moale (înlocuirea țesutului deteriorat de la nivelul gingiei).
 3. Grefă de os (fixarea dinților prin repararea osului distrus de la rădăcina dinților).
 4. Regenerarea asistată a țesutului (repararea osului distrus prin inserarea unei bucăți de material biocompatibil între osul existent și dinte).

Tratamentul modern, cu laser:

 • Scop: combaterea bolii
 • Anterior începerii tratării cu laser se recomandă efectuarea unui test de laborator ce indică agenții patogeni care depășesc limita normală din flora saprofită  (e posibilă recomandarea simultană a unui tratament cu antibiotic pe cale orală)
 • Combinarea a două tipuri de lasere:
 1. Biolase WaterLase MD: înlătură țesutul bolnav,  țesutul subgingival și sterilizează pungile parodontale, fără decoletarea gingiei.
 2. Biolase Epic Laser: cu rolul de sterilizare în profunzime (în procent de 99%) și biostimulare, vindecarea fiind astfel accelerată.

Intervenția cu laser în tratarea pungilor parodontale elimină operațiile în câmp deschis chiar și în cazul pungilor de 7-8 mm și permite o sterilizare foarte bună a acestora. Tehnicile noi sunt simple, în câmp închis și uneori chiar fără anestezie locală. Pentru eficiența tratamentului minim – invaziv sunt necesare  5- 6 ședințe, iar beneficiile se observă după 3 săptămâni. În cazurile grave, cu dinți mobili, tratamentul se completează cu introducerea de plasma îmbogățită obținută din sânge extras de la pacient, concentrată în trombocite, care conține numeroși factori de creștere și celule ce susțin și stimulează vindecarea osoasă și a țesuturilor moi (PRF – Platelet-Rich Fibrin) prin proceduri de imobilizare a dinților. Folosirea dispozitivului Dr. Electronic (aparat de radiofrecvență) permite, de asemenea, refacerea osoasă, a ligamentelor și a țesutului moale”, explică medicul.

Un îndemn din partea dr. Celebidache pentru cei ce au realizat un tratament de combatere al parodontozei prin unelte minim invazive este revenirea la o şedinţă de biostimulare cu rolul de a evita retracția osoasă și de întreținere a stării de sănătate a gingiilor, după 3 luni de la tratamentul de asanare a cavității bucale. Este recomandată repetarea procedurii din 3 în 3 luni, timp de 2 – 3 ani, în funcție de gravitatea bolii și, de asemenea, realizarea lucrărilor protetice corecte din punctul de vedere al adaptării și ocluziei.

Acest articol a fost publicat pe health.ro.

 


Frica de dentist la copii dispare în cinci pași

Frica de dentist la copii nu este un fenomen neobișnuit. Din fericire, la fel ca și în cazul adulților, există soluții pentru a scăpa de ea. Iată cum combatem frica de dentist la copii în 5 paşi simpli.

“Azi avem programare la dentist!” Părinţii ştiu că aceste cuvinte aduc de obicei neliniștea pe chipul celor mici. Și că urmează o lungă discuție de convingere. Vizita timpurie a copiilor la dentist este necesară pentru menţinerea sănătaţii şi pentru însuşirea unor obiceiuri trainice  de igienă orală. Din păcate, o vizită la medicul dentist este adeseori asociată de cei mici cu o aventură neplăcută. Iar frica de dentist la copii e accentuată. Cum să o transformăm, pentru ei, într-o rutină ușor de acceptat ne explică cel mai bine… tot un stomatolog.

Puterea exemplului alungă frica de dentist la copii

“Părinţii sunt exemplul principal pentru copii în crearea unui obicei de îngrijire a dinţilor”, spune dr. Adriana Celebidache, medic primar dentist la Clinica Dentexcela3. Obiceiurile ce întăresc sănătatea se transmit celor mici prin puterea exemplului, iar acest lucru este valabil şi în cazul sănătăţii dinţilor. Impunerea unor reguli de igienă, fără un exemplu practic, este asemenea unei lecţii predate de profesor în lipsa unui exerciţiu cu rol de exemplu, ce să îndrume copilul în procesul de învăţare.

Părinţii sunt exemplul principal şi persoanele în care copiii au cea mai mare încredere, astfel că aceştia sunt cei mai potriviţi în a se asigura că au la rândul lor, un program de îngrijire orală ce poate servi drept exemplu pentru copiii lor. Obiceiul duce la formarea unor reflexe în întreţinerea sănătăţii dinţilor, astfel copiii nu vor asocia procesul de îngrijire al dinţilor cu o povară sau o pierdere din timpul de joacă. În jurul vârstei de 2 ani și jumătate, copilul deja ar trebui să folosească zilnic periuța de dinți.

Îngrijirea dinților contează

De multe ori, cele mai simple lucruri sunt cele mai importante, chiar și atunci când e vorba de îngrijirea dinților”, spune stomatologul. Periuța de dinți ”clasică” este suficientă pentru a asigura o igienă orală corespunzătoare pentru cei mici. Dr. Celebidache recomandă periile din păr sintetic, moderat de moi, în detrimentul periuţei electrice, cel puţin până la schimbarea dinţilor de lapte, deoarece aceştia nu au convexităţile dinţilor permanenţi, prin urmare gingia este mai expusă. Periuţele electrice manevrate necorespunzător la 3-4 ani pot crea micro-leziuni.

O variantă colorată, cu personajul preferat din desene animate, îl va determina cu siguranță pe cel mic să se împrietenească și mai mult cu periuța. În măsura în care părinţii vor stăpâni procedeul corect de spălare al dinţilor, copiilor le va fi mult mai uşor să asimileze paşii de igienizare a cavităţii bucale.

Sfatul stomatologului este de-a începe periajul cu arcada superioară, cu mişcări de sus în jos, de la gingie înspre dinte. Se vor evita mişcările haotice înspre lateral, ce duc la depozitarea alimentelor în spaţiile neaccesibile periuţei. Se repetă procesul cu dinţii situaţi în arcada inferioară, respectându-se regula de la gingie înspre dinte, de data aceasta de jos în sus, urmându-se câte o serie de 10 perieri pentru fiecare secţiune.

Vizita la stomatolog

“Luați-i pe copii cu voi, când mergeți la cabinetul stomatologic”, îi sfătuiește dr. Adriana Celebidache pe părinți. Este recomandabil ca părinţii să fie însoţiţi de copii când îşi fac tratamentele stomatologice pentru a-i obişnui pe micuţi cu locul și cu procedurile. Dacă cel mic are un contact cu mediul medical în primii ani de viaţă, dacă se convinge că procedurile nu sunt dureroase și că poate avea încredere în medic, atunci nu va avea nicio problemă în a veni la dentist.

Teama se „moștenește”

“Temerile părinţilor pot deveni temerile copiilor”, spune stomatologul. Dacă părintele îşi expune constant frica şi asumpţiile cu caracter negativ asupra unor experienţe neplăcute de la stomatolog sau se întoarce acasă după un tratament stomatologic, plângându-se întruna de dureri, copilul îşi va dezvolta o teamă şi reţinere faţă de dentist.

Atitudinea în faţa unei posibile vizite la dentist trebuie să fie una pozitivă şi în acelaşi timp realistă, astfel încât la momentul unei intervenţii aşteptările copilului să nu fie false, scenariu ce ar putea duce la pierderea încrederii atât în părinte cât şi în medic. Cuvintele trebuie alese cu grijă atunci când povestim copiilor noştri ce presupune o experienţă la dentist.

Tehnologia modernă ajută

„Pacienții mari și mici sunt mult mai ușor de tratat cu tehnologia modernă.”, arată dr. Celebidache. Un mare beneficiu e faptul că inovaţiile din aria medicală garantează eficiența tratamentelor și sunt confortabile pentru pacienți. Putem uita de durerile şi disconfortul întâmpinat cu ani în urmă la stomatolog, graţie aparatelor ce utilizează tehnologia laser.

Pentru cei mici în mod special, laserele cu apă se dovedesc a fi foarte eficiente. În cabinetele moderne nu mai regăsim acea turbină gălăgioasă și cauzatoare de durere prin turaţia foarte mare, vibraţii şi căldura emanată. Tehnologia laser cu lungimi de undă speciale care funcţionează cu apă nu mai încălzeşte ţesutul şi elimină căldura. Mecanismul de curăţare a cariei este unul de evaporare a conţinutului acesteia, nemaifiind nevoie de anestezie. Tratamentul este ca un duș, nu doare, este confortabil și, cu un medic inspirat, poate fi chiar amuzant pentru cel mic!

Acest articol a fost publicat în Libertateapentrufemei.ro.


Ziua Mondială a Sănătății Orale – Dr. Adriana Celebidache vorbește despre sănătatea dinților noștri

 

Am marcat Ziua Mondială a Sănătății Orală printr-un interviu Live pe pagina Cosmopolitan.

Vă invităm să o urmăriți  pe Dr. Adriana Celebidache – medic primar dentist și specialist estetică dentară. Doamna doctor a discutat despre sănătatea dinților noștri, cu accent pe factorii care sensibilizează dantura și pașii pe care trebuie să îi urmăm atunci când ne confruntăm cu probleme stomatologice, precum gingivita.

 

 

 

 


Despre problema sângerării gingiilor – cauze și tratamente

Sângerarea gingivală nu este de multe ori luată în seamă, pentru că este considerată un simptom comun, nedemn de a stârni îngrijorare. Însă medicul meu stomatolog mi-a adresat zilele trecute câteva întrebări care m-au pus pe gânduri: „Dacă ți-ar sângera o altă parte a corpului, imediat ți-ai face griji, nu? De ce sângerează gingiile, atunci, de ce nu ți se pare că este important?“.

Ei bine, da, are dreptate, prea mult timp am tratat acest subiect cu superficialitate. De ce sângerează gingiile? Este adevarat că, în anumite cazuri, sângerarea gingiilor poate fi cauzată de factori conjuncturali, fără a fi necesar vreun tratament specific. În alte situații, ea poate fi însă consecința unor boli mai grave sau un semn premergător al unei afecțiuni orale serioase.

Igiena orală deficitară, principalul vinovat

„Sângerările gingivale pot surveni din cauze diverse, dar ori de câte ori apar, este bine să le urmărim evoluția, pentru a ști când este cazul să consultăm medicul. În cazurile cele mai simple, gingiile pot sângera în urma unui traumatism local cauzat de periajul prea puternic și/sau de folosirea incorectă a aței dentare, dar și după consumul unor alimente crocante sau mai dure, care pot afecta țesutul. În alte situații, gingiile care sângerează sunt asociate unor afecțiuni sistemice precum diabetul, anemia, leucemia, bolile de ficat, hipertensiunea arterială, neoplasmele sau pot semnala un deficit de vitamina C. O altă cauză este folosirea unui anumit tip de medicamente precum cele anticoagulante sau unele antihipertensive, care pot provoca edem gingival și sângerare. Modificările hormonale din sarcina sau de la menopauză pot determina și ele sângerarea gingivală. De cele mai multe ori, însă răspunsul la întrebarea de ce sângerează gingiile e simplu: de vină poate fi igiena orală necorespunzătoare, care poate avea drept consecință anumite afecțiuni orale pe care nu trebuie să le neglijăm“, spune dr. Adriana Celebidache, medic primar dentist, specialist estetică dentară și terapie laser la Clinica Dentexcela 3.

Așadar, în momentul în care observăm ca gingiile sângerează la periaj, în timpul meselor sau chiar spontan, primul lucru care trebuie să ne preocupe este menținerea unei igiene corespunzătoare.

O gingie sănătoasă nu sângerează în momentul în care resturile alimentare pătrund în spațiile interdentare și rămân acolo. Doar în anumite condiții, aceste reziduuri determină dezvoltarea unor bacterii care pot genera, în absența măsurilor de igienă obligatorii, îmbolnăvirea gingiilor și apariția cariilor dentare. Regulile de igienă orala la domiciliu sunt obligatoriu de respectat pentru a preveni altfel de afecțiuni. Acestea presupun periajul dinților de două ori pe zi cu o periuța medie, care va fi înlocuită lunar, și folosirea aței dentare ori de câte ori este nevoie, și mai ales în locurile care favorizează retenția de alimente. Folosirea apei de gură se recomandă doar pe perioada tratamentului pentru o anumită afecțiune și nu zilnic, pentru a menține echilibrul florei saprofite. Dușul bucal trebuie inclus în arsenalul necesar unei bune igiene orale în cazul persoanelor care au dinții înghesuiți, carii dentare sau care poartă aparate ortodontice. Folosirea sa corectă presupune îndreptarea jetului către dinte și gingie și nu doar spre gingie, pentru a evita pericolul de a introduce alimentele sublingual și de a provoca astfel o infecție mai mare“, explică specialistul.

Cum poți afla de ce sângerează gingiile

Rutina zilnică de îngrijire efectuată acasă trebuie însă completată de vizite regulate de stomatolog, pentru a preîntâmpina problemele gingivale.

Prevenția are un rol esențial în sănătatea orală. Îi îndemn pe toți pacienții mei să își facă un obicei din a merge la dentist o dată la 6 luni, pentru a putea preîntâmpina sau depista la timp orice problema“, ne sfătuiește dr. Adriana Celebidache.

Pe lângă consultul stomatologic, este recomandat să apelăm, cu aceeași regularitate (de două ori pe an) la ședințe de igienă orală profesională, care presupun detartraj, periaj profesional, air flow și biostimulare cu laser. Această din urmă este o tehnică simplă, dar cu beneficii importante pentru sănătatea cavității bucale și mentierea sănătății osului alveolar, pentru că împiedică imobilizarea dinților.

În momentul în care ne confruntăm cu sângerări gingivale frecvențe, vizită la dentist devine cu atât mai necesară, pentru că afecțiunile orale semnalate astfel pot fi, pe termen lung, suficient de grave că să ducă la pierderea dinților.

Inflamarea și sângerarea gingiilor, semn de parodontoză

Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată eficient printr-o igienă corespunzătoare efectuată acasă și în cabinetul medicului, ea poate afecta gingia, determinând apariția gingivitei.

Gingiile umflate, fragile, înroșite, care sângerează spontan sau la periaj, pot fi semne ale bolii inflamatorii numite gingivită. Este important să o depistăm din timp, pentru că un diagnostic precoce ne poate feri de probleme mult mai grave ale danturii“, arată medicul.

În cazul în care nu ajungem la timp la stomatolog, riscul este ca simpla gingivită să se transforme în parodontoză, afecțiune cronica a gingiei și principala cauză a pierderii dinților, chiar la vârste tinere.

De ce sângerează gingiile? Sângerarea și inflamația gingiilor sunt primele semne ale bolii parodontale. Cu timpul, simptomele devin mai evidente și din ce în ce mai neplăcute pentru pacient: gingiile se înroșesc sau căpăta chiar o nuanța violacee și devin sensibile. Pacientul poate sesiza, apoi, că gingia începe să se retragă de pe dinți, antrenând și osul alveolar și că apar acele ”buzunărașe” sau pungi parodontale, între dinte și os. Boală parodontală poate duce, în final, la pierderea dinților, dacă nu se intervine pentru prevenirea și tratarea ei. În plus, acea placă dentară este plină de bacterii a căror prezență în cavitatea bucală, timp îndelungat, poate duce la afecțiuni sistemice grave, prin vehicularea lor în circulația generală. Pot apărea astfel afecțiuni precum boli cardiovasculare, boli renale, diabet și chiar accidente vasculare. Relația dintre prezența bacteriilor în pungile parodontale și afecțiunile sistemice este reciprocă, ele întreținându-se unele pe celelalte. Eliminarea bacteriilor din cavitatea bucală poate rupe acest cerc, pentru că starea de inflamație sistemică va dispărea, ducând la ameliorarea afecțiunilor respective“, explică dr. Celebidache.

Diagnosticul de parodontoză poate fi stabilit cu certitudine doar în urmă unui examen stomatologic. În timpul consultației, dentistul va verifica existența plăcii dentare și a tartrului și va stabili de ce sângerează gingiile. El va măsură, de asemenea, adâncimea șanțului gingival pentru stabilirea stadiului în care se află boală parodontală. În funcție de aceste concluzii, specialistul va propune variantele de tratament.

Deși tehnicile minim-invazive disponibile astăzi în cabinetele stomatologice simplifică tratamentul bolii parodontale, specialistul ne recomandă să adoptăm toate măsurile de prevenție recomandate pentru a nu ajunge la un astfel de diagnostic. Și pentru că „simpla” sângerare gingivală se poate dovedi deloc simplă, vizită la stomatolog trebuie inclusă pe agenda noastră, atât în scop profilactic, cât și ori de câte ori apăr astfel de simptome.

Acest articol a fost publicat în AndreeaRaicu.ro.