Ziua Mondială a Sănătății Orale – Dr. Adriana Celebidache vorbește despre sănătatea dinților noștri

 

Am marcat Ziua Mondială a Sănătății Orală printr-un interviu Live pe pagina Cosmopolitan.

Vă invităm să o urmăriți  pe Dr. Adriana Celebidache – medic primar dentist și specialist estetică dentară. Doamna doctor a discutat despre sănătatea dinților noștri, cu accent pe factorii care sensibilizează dantura și pașii pe care trebuie să îi urmăm atunci când ne confruntăm cu probleme stomatologice, precum gingivita.

 

 

 

 


Despre problema sângerării gingiilor – cauze și tratamente

Sângerarea gingivală nu este de multe ori luată în seamă, pentru că este considerată un simptom comun, nedemn de a stârni îngrijorare. Însă medicul meu stomatolog mi-a adresat zilele trecute câteva întrebări care m-au pus pe gânduri: „Dacă ți-ar sângera o altă parte a corpului, imediat ți-ai face griji, nu? De ce sângerează gingiile, atunci, de ce nu ți se pare că este important?“.

Ei bine, da, are dreptate, prea mult timp am tratat acest subiect cu superficialitate. De ce sângerează gingiile? Este adevarat că, în anumite cazuri, sângerarea gingiilor poate fi cauzată de factori conjuncturali, fără a fi necesar vreun tratament specific. În alte situații, ea poate fi însă consecința unor boli mai grave sau un semn premergător al unei afecțiuni orale serioase.

Igiena orală deficitară, principalul vinovat

„Sângerările gingivale pot surveni din cauze diverse, dar ori de câte ori apar, este bine să le urmărim evoluția, pentru a ști când este cazul să consultăm medicul. În cazurile cele mai simple, gingiile pot sângera în urma unui traumatism local cauzat de periajul prea puternic și/sau de folosirea incorectă a aței dentare, dar și după consumul unor alimente crocante sau mai dure, care pot afecta țesutul. În alte situații, gingiile care sângerează sunt asociate unor afecțiuni sistemice precum diabetul, anemia, leucemia, bolile de ficat, hipertensiunea arterială, neoplasmele sau pot semnala un deficit de vitamina C. O altă cauză este folosirea unui anumit tip de medicamente precum cele anticoagulante sau unele antihipertensive, care pot provoca edem gingival și sângerare. Modificările hormonale din sarcina sau de la menopauză pot determina și ele sângerarea gingivală. De cele mai multe ori, însă răspunsul la întrebarea de ce sângerează gingiile e simplu: de vină poate fi igiena orală necorespunzătoare, care poate avea drept consecință anumite afecțiuni orale pe care nu trebuie să le neglijăm“, spune dr. Adriana Celebidache, medic primar dentist, specialist estetică dentară și terapie laser la Clinica Dentexcela 3.

Așadar, în momentul în care observăm ca gingiile sângerează la periaj, în timpul meselor sau chiar spontan, primul lucru care trebuie să ne preocupe este menținerea unei igiene corespunzătoare.

O gingie sănătoasă nu sângerează în momentul în care resturile alimentare pătrund în spațiile interdentare și rămân acolo. Doar în anumite condiții, aceste reziduuri determină dezvoltarea unor bacterii care pot genera, în absența măsurilor de igienă obligatorii, îmbolnăvirea gingiilor și apariția cariilor dentare. Regulile de igienă orala la domiciliu sunt obligatoriu de respectat pentru a preveni altfel de afecțiuni. Acestea presupun periajul dinților de două ori pe zi cu o periuța medie, care va fi înlocuită lunar, și folosirea aței dentare ori de câte ori este nevoie, și mai ales în locurile care favorizează retenția de alimente. Folosirea apei de gură se recomandă doar pe perioada tratamentului pentru o anumită afecțiune și nu zilnic, pentru a menține echilibrul florei saprofite. Dușul bucal trebuie inclus în arsenalul necesar unei bune igiene orale în cazul persoanelor care au dinții înghesuiți, carii dentare sau care poartă aparate ortodontice. Folosirea sa corectă presupune îndreptarea jetului către dinte și gingie și nu doar spre gingie, pentru a evita pericolul de a introduce alimentele sublingual și de a provoca astfel o infecție mai mare“, explică specialistul.

Cum poți afla de ce sângerează gingiile

Rutina zilnică de îngrijire efectuată acasă trebuie însă completată de vizite regulate de stomatolog, pentru a preîntâmpina problemele gingivale.

Prevenția are un rol esențial în sănătatea orală. Îi îndemn pe toți pacienții mei să își facă un obicei din a merge la dentist o dată la 6 luni, pentru a putea preîntâmpina sau depista la timp orice problema“, ne sfătuiește dr. Adriana Celebidache.

Pe lângă consultul stomatologic, este recomandat să apelăm, cu aceeași regularitate (de două ori pe an) la ședințe de igienă orală profesională, care presupun detartraj, periaj profesional, air flow și biostimulare cu laser. Această din urmă este o tehnică simplă, dar cu beneficii importante pentru sănătatea cavității bucale și mentierea sănătății osului alveolar, pentru că împiedică imobilizarea dinților.

În momentul în care ne confruntăm cu sângerări gingivale frecvențe, vizită la dentist devine cu atât mai necesară, pentru că afecțiunile orale semnalate astfel pot fi, pe termen lung, suficient de grave că să ducă la pierderea dinților.

Inflamarea și sângerarea gingiilor, semn de parodontoză

Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată eficient printr-o igienă corespunzătoare efectuată acasă și în cabinetul medicului, ea poate afecta gingia, determinând apariția gingivitei.

Gingiile umflate, fragile, înroșite, care sângerează spontan sau la periaj, pot fi semne ale bolii inflamatorii numite gingivită. Este important să o depistăm din timp, pentru că un diagnostic precoce ne poate feri de probleme mult mai grave ale danturii“, arată medicul.

În cazul în care nu ajungem la timp la stomatolog, riscul este ca simpla gingivită să se transforme în parodontoză, afecțiune cronica a gingiei și principala cauză a pierderii dinților, chiar la vârste tinere.

De ce sângerează gingiile? Sângerarea și inflamația gingiilor sunt primele semne ale bolii parodontale. Cu timpul, simptomele devin mai evidente și din ce în ce mai neplăcute pentru pacient: gingiile se înroșesc sau căpăta chiar o nuanța violacee și devin sensibile. Pacientul poate sesiza, apoi, că gingia începe să se retragă de pe dinți, antrenând și osul alveolar și că apar acele ”buzunărașe” sau pungi parodontale, între dinte și os. Boală parodontală poate duce, în final, la pierderea dinților, dacă nu se intervine pentru prevenirea și tratarea ei. În plus, acea placă dentară este plină de bacterii a căror prezență în cavitatea bucală, timp îndelungat, poate duce la afecțiuni sistemice grave, prin vehicularea lor în circulația generală. Pot apărea astfel afecțiuni precum boli cardiovasculare, boli renale, diabet și chiar accidente vasculare. Relația dintre prezența bacteriilor în pungile parodontale și afecțiunile sistemice este reciprocă, ele întreținându-se unele pe celelalte. Eliminarea bacteriilor din cavitatea bucală poate rupe acest cerc, pentru că starea de inflamație sistemică va dispărea, ducând la ameliorarea afecțiunilor respective“, explică dr. Celebidache.

Diagnosticul de parodontoză poate fi stabilit cu certitudine doar în urmă unui examen stomatologic. În timpul consultației, dentistul va verifica existența plăcii dentare și a tartrului și va stabili de ce sângerează gingiile. El va măsură, de asemenea, adâncimea șanțului gingival pentru stabilirea stadiului în care se află boală parodontală. În funcție de aceste concluzii, specialistul va propune variantele de tratament.

Deși tehnicile minim-invazive disponibile astăzi în cabinetele stomatologice simplifică tratamentul bolii parodontale, specialistul ne recomandă să adoptăm toate măsurile de prevenție recomandate pentru a nu ajunge la un astfel de diagnostic. Și pentru că „simpla” sângerare gingivală se poate dovedi deloc simplă, vizită la stomatolog trebuie inclusă pe agenda noastră, atât în scop profilactic, cât și ori de câte ori apăr astfel de simptome.

Acest articol a apărut pe AndreeaRaicu.ro.


Iată în ce constă procedura de albire a dinților

Dacă ar fi să facem o listă despre beneficiile zâmbetului, fără îndoială ea s-ar dovedi a fi foarte, foarte lungă. Un experiment a arătat că oamenilor le este foarte dificil să îşi menţină starea de încordare facială atunci când alte persoane zâmbesc în jurul lor. Cu cât zâmbeşti mai mult, cu atât pari mai încrezător, iar acest sentiment va aduce cu sine şi aprecierea celorlalţi. Oamenii surâzători vor fi mult mai fericiţi chiar şi în căsniciile lor şi asta pentru că oamenii pozitivi îşi pot exprima emoţiile cu mult mai mare uşurinţă, ceea ce îi ajută să treacă mai uşor peste divergenţe. Nu în ultimul rând, se pare că zâmbăreţii au o speranţă de viaţă mai mare. Fie doar şi pentru aceste câteva motive, un zâmbet frumos, cu o dantură impecabilă, este un obiectiv ce merită orice efort.

Soluţia simplă pentru un zâmbet luminos

Există foarte puţine persoane care îşi menţin, în timp, o dantură complet albă, în mod natural. Odată cu înaintarea în vârstă, dinţii noştri sunt supuşi acţiunii unor factori externi care le pot compromite aspectul: de la alimentele şi băuturile consumate sau obiceiul de a fuma, până la consumul de antibiotice, placa dentară acumulată pe dinţi sau micile traumatisme ale smalţului pot determina apariţia unor pigmentări ale danturii”, spune dr. Adriana Celebidache, medic primar dentist şi specialist estetică dentară la Clinica Dentexcela3.

Dacă felul în care zâmbeşti nu te mulţumeşte, din cauza culorii incerte a dinţilor tăi, o vizită la medicul stomatolog poate rezolva eficient această problemă. Metodele moderne de albire a danturii, prin proceduri minim-invazive disponibile în cabinetul medicului stomatolog, te vor ajuta să redai zambetului tău aspectul dorit.

În ce constă procedura de albire

Primul pas pe care trebuie să îl facă pacientul este o vizită la cabinet pentru a stabili, în urma consultului, dacă este eligibil pentru a efectua această procedură. Persoanelor cu probleme gingivale sau celor cu dinţi foarte sensibili, precum şi femeilor însărcinate sau persoanelor alergice la peroxid nu le este indicată albirea. Apoi, trebuie ca medicul dentist să verifice dacă pacientul are implanturi, coroane sau plombe, pentru că procedura de albire are efect doar asupra dinţilor naturali. În cazul în care stomatologul constată că sunt necesare obturaţii, acestea vor fi făcute după procedura de albire, pentru a obţine o culoare uniformă a danturii”, precizează dr. Adriana Celebidache.

Înainte de realizarea propriu-zisă a procedurii, este necesar ca dinţii să fie foarte bine curăţaţi, iar placa bacteriană îndepărtată. ”Orice albire trebuie să fie precedată de un periaj profesional şi un detartraj la cabinet, însă acesta din urmă nu trebuie realizat în aceeaşi zi cu albirea, pentru a nu sensibiliza prea mult zona”, spune specialistul.

Procedura de albire nu durează mult şi nu este dureroasă pentru pacient, dacă se apelează la procedeele moderne minim-invazive precum lampa cu plasmă.

Albirea dentară durează în jur de o oră, incluzând aici etapa de pregătire a pacientului. Pe dinţii foarte bine curăţaţi în prealabil, se aplică un gel cu peroxid, după ce s-a izolat gingia. Lumina degajată de lampa cu plasmă activează gelul aplicat, care acţionează eficient asupra dintelui eliminând acea pigmentare neplăcută. Procedura nu este dureroasă, în rare cazuri poate apărea o sensibilitate a dinţilor, în ziua respectivă”, explică medicul.

 

Cum menţinem rezultatul

Rezultatele pot să varieze în funcţie de natura şi intensitatea pigmentării, tehnicile moderne folosite permiţând însă deschiderea cu cel puţin două nuanţe, după albire. Trebuie să reţinem că albirea dentară cu lampa cu plasmă este o procedură cu rezultate limitate în timp.

Efectele albirii dentare se menţin, în general, 1 an sau chiar 1 an şi jumătate, în funcţie de stilul de viaţă al pacientului. Este bine de ştiut că timp de 10 zile după efectuarea procedurii, trebuie să evităm băuturile şi alimentele care colorează dantura: cafeaua, vinul roşu, ceaiul, băuturile carbogazoase sau sucurile colorate, dar şi spanacul, vişinele, afinele, cireşele sau orice alt aliment despre care ştim că pigmentează dinţii. Fumatul este un obicei care compromite grav rezultatul albirii, de aceea este bine sa renunţăm la el. Pe termen lung, este bine să consumăm aceste alimente sau băuturi cu moderaţie şi să nu fumăm, pentru a menţine rezultatul cât mai mult timp posibil. Procedura trebuie repetată în momentul în care efectele sale sunt semnificativ diminuate”, spune dr. Celebidache.

DR. ADRIANA LUCIA CELEBIDACHE
Medic Primar Dentist
Specialist Estetică Dentară
Certificare Lumineers
Master Laser Dentistry – Universitatea Aachen

 

Acest articol a apărut în ONE.ro.


Află care sunt beneficiile utilizării laserului înainte de detartraj

Întâmpină primăvara cu 🇿 🇦 🇲 🇧 🇪 🇹 🇺 🇱 pe buze! 

Vă invităm să îl urmăriți pe dr. Alexandru Rău, medic specialist parodontologie, specialist Waterlase MD, efectuând un detartraj asistat de laser pentru Alina, pacienta noastră. Laserul utilizat are rolul de a steriliza zona în proporție de 99%, având efect bactericid.

Mai multe informații despre beneficiile laserului înainte de detartraj vă spune domnul doctor în video de mai jos 👇


Află cum poți să ai dinți drepți și sănătoși

De multe ori avem tendința să credem că a avea dinții drepți e mai mult o chestiune de estetică și nu una de sănătate. Din păcate, nu e tocmai așa. Persoanele cu dinții înclinați, suprapuși, înghesuiți pot avea probleme în păstrarea unei igiene orale corespunzătoare, curățarea dinților în astfel de situații fiind mult mai dificilă.  Aparatul dentar, prescris în urma consultului ortodontic, este soluția potrivită pentru eliminarea acestor probleme, atât la adulți, cât și la copii. Îndreptarea dinților este posibilă la orice vârstă, cu condiția să știm să alegem aparatul potrivit!

Cum ne ajută vizita la ortodont

Ortodonția este specialitatea stomatologică care asigură așezarea în poziție normală a dinților pe arcadele dentare, iar tratamentele se aleg atât în funcție de vârstă, cât și de necesitățile medicale ale fiecărui pacient în parte. Atunci când dinții sunt strâmbi sau prea îngrămădiți, periuța de dinți nu poate pătrunde în spațiile interdentare și astfel igiena orală nu se efectuează corespunzător. În plus, atunci când muşcătura este inegală, muşchii şi articulaţiile mandibulei sunt suprasolicitaţi.

În general, tratamentul ortodontic are următoarele obiective: îmbunătățirea sănătății dentare, evitarea apariției parodontopatiilor, cariilor, uzura smalțului, precum și rezolvarea problemelor de articulație temporo-mandibulară (zgomote, dureri articulare) și, nu în ultimul rând, obținerea unui zâmbet estetic. Personele care optează pentru purtarea unui aparat dentar trebuie să fie conștiente de la bun început că tratamentul este de lungă durată, respectiv între 6-18 luni în funcţie de gravitatea fiecărui caz în parte. De asemenea, trebuie acordată o atenție specială alimentației, prin evitarea alimentelor tari sau lipicioase care pot afecta aparatul. Periajul dinților se va face după fiecare masă, având grijă să nu rămână resturi alimentare prinse în aparat. În caz contrar, ingiena orală incorectă va duce la apariția cariilor și a gingivitei”, explică dr. Adriana Celebidache, medic primar dentist și specialist în estetică dentară la Clinica Dentexcela3.

Aparate mobile pentru cei mici

Recomandarea specialiștilor este ca problemele ortodontice să fie tratate la o vârstă cât mai fragedă. Datorită opțiunilor confortabile și personalizate existente astăzi, adulții pot beneficia, la rândul lor, de rezultate foarte bune în urma purtării aparatului dentar potrivit.

Aparatele dentare funcţionează cel mai bine în copilărie datorită creşterii oaselor maxilare în această perioadă. Statisticile au arătat faptul că aproximativ 50% dintre copii au nevoie de aparat dentar. Copiilor cu vârsta între 6 și 11 ani le este recomandat să poarte aparat dentar mobil, deoarece acesta permite dezvoltarea naturală a maxilarului și mandibulei. Rolul lui este de a dezvolta dentiția în mod armonios, iar recomandarea este ca aparatul să fie purtat în perioada în care copilul are atât dinți de lapte, cât și dinți definitivi. Explicația este că modul în care se dezvoltă un dinte de lapte influențează creșterea următorului dinte definitiv. Un alt avantaj al aparatului mobil este faptul că scurtează perioada în care trebuie purtat ulterior aparatul fix, în cazul în care este necesar. Nu în ultimul rând, mobilitatea aparatului permite ca acesta să fie scos cu ușurință chiar de către copil în anumite situații (la grădiniță sau la școală, în timpul practicării activităților sportive etc.), însă este recomandat să fie purtat aproximativ 16 ore pe zi, inclusiv în timpului somnului”, arată  dr. Adriana Celebidache.

Specialistul recomandă părinților să acorde atenție specială alimentației copilului în perioada în care cel mic va purta aparat dentar. Sunt de evitat consumul excesiv de băuturi dulci carbogazoase, gumă de mestecat, dulciuri lipicoase, alimente tari care pot deteriora aparatul dentar, precum popcorn, acadele, nuci etc. Igiena orală trebuie efectuată zilnic și corect, pentru a evita prinderea resturilor alimentare de aparat.

Aparate fixe pentru copii mai mari și adulți

Copiii mai mari de 11 ani și adulții până în jurul vârstei de 50 de ani pot purta atât aparate dentare mobile, cât și fixe. Avantajul aparatului fix este că are capacitatea de a alinia dinții perfect, brackeții fiind aproape invizibili și având culori și forme diferite, în funcție de preferința pacientului.

Aparatele dentare fixe, numite și brackeți, pot fi realizate din diverse materiale precum safir, ceramică sau metal și se pot lipi pe interiorul sau pe exteriorul dinților. Spre exemplu, brackeții Incognito se aplică direct pe suprafața internă a dinților, astfel încât aparatul nu este vizibil. Acest aparat ortodontic montat prin tehnica linguală (internă) incognito este recomandat și pentru faptul că dinții nu sunt demineralizați pe suprafața lor externă, iar brackeții sunt individualizați pentru fiecare dinte în parte și foarte plați”, explică medicul.

Pacientul poate resimți la început un ușor disconfort, mici leziuni la nivelul obrajilor sau durere de dinți, dar aceste reacții sunt previzibile și normale. Simptomele dispar în câteva zile, după ce pacientul se acomodează cu apartul dentar.

Gutieră Invisalign

”Alternativele mobile și transparente ale brackeților obișnuiți, pentru adulți, sunt gutierele Invisalign,  personalizate pentru gradul de anomalie al fiecărui pacient și realizate după o amprentă fidelă a dinților. Fiecare set de gutiere este purtat două săptamâni, trecându-se apoi la următorul set. Gutierele Invisalign sunt ușor de purtat și de îndepărtat, astfel că în cazul în care nu doriți să le purtați în anumite circumstanțe, ele se pot scoate foarte ușor. Acest aparat mobil este estetic, fiind transparent, și foarte comod pentru pacient. Un alt avantaj față de un aparat dentar fix este acțiunea treptată asupra dinților, mișcarea lor fiind lentă și nu atât de puternică precum în cazul brackeților. Invisalign se recomandă persoanelor care au probleme ortodontice, precum: dinți înghesuiți sau cu spații, probleme de ocluzie (încrucișate, adânci sau inverse), problemele la articulația temporo-mandibulare”, spune medicul stomatolog.

 

Acest articol a apărut pe Health.ro.


Parodontoza – una dintre cele mai importante cauze ale pierderii dinților

Boala parodontală reprezintă una dintre cele mai importante cauze ale pierderii dinților, uneori, chiar la vârste tinere. Considerată drept o afecțiune cronică a gingiei, de tip inflamator, parodontoza afectează tesuturile de susținere ale dintelui pe arcadă: gingie, ligament parodontal, os alveolar (cel care înconjoară dintele). Până nu demult, tratamentele stomatologice pentru boala parodontală urmăreau doar să amâne momentul extracției și nu tratarea bolii. Astăzi, datorită tehnologiilor nou apărute în stomatologie, vindecarea poate fi posibilă, iar tratamentul este mai puțin dureros și mai confortabil pentru pacient. 

Când apare suspiciunea de parodontoză

”Prima fază a bolii parodontale se manifestă printr-o ușoară inflamație a gingiilor, care pot sângera spontan sau la periaj. Cu timpul, simptomele devin mai evidente și din ce în ce mai neplăcute pentru pacient: gingiile se înroșesc sau capătă chiar o nuanță violacee și devin sensibile. Pacientul poate sesiza, apoi, că gingia începe să se retragă de pe dinți, antrenând și osul alveolar și că apar acele ”buzunărașe” sau pungi parodontale, între dinte și os. Boala parodontală poate duce, în final, la pierderea dinților, dacă nu se intervine pentru prevenirea și tratarea ei”, explică dr. Adriana Celebidache, medic primar dentist la Clinica Dentexcela3.

Principalele cauze ale apariției bolii țin de igiena orală: placa bacteriană și tartul, adevărate medii de cultură pentru multe bacterii, sunt primele răspunzătoare de apariția parodontozei. Alți factori favorizanți pot: fumatul, trauma ocluzală, cariile, dar și anumite stări fiziologice, boli sistemice sau tratamente medicamentoase utilizate pentru vindecarea unor boli. De asemenea, ereditatea mărește predispoziția anumitor pacienți de a dezvolta această afecțiune.

”Diagnosticul de parodontoză poate fi stabilit cu certitudine doar în urma unui examen stomatologic. În timpul consultației, dentistul va verifica existența  plăcii dentare și a tartrului și va stabili dacă există sângerare a gingiei. El va măsura, de asemenea, adâncimea șanțului gingival pentru stabilirea stadiului în care se află boala parodontală. În funcție de aceste concluzii, specialistul va propune variantele de tratament”, spune dr. Adriana Celebidache.

Cuvântul – cheie: prevenția

De cele mai multe ori, parodontoza este rezultatul unei igiene orale deficitare, incluzând aici lipsa controalelor periodice în cabinetul medicului stomatolog și a procedurilor recomandate pentru menținerea sănătății dinților.

Obiceiurile corecte de menținerea igienei orale acasă contribuie într-o mare măsură la prevenirea bolii parodontale și aici mă refer la periajul zilnic al dinților, dimineața și seara, după indicațiile medicului sau asistentei de profilaxie. Acestea trebuie însă completate cu un alt obicei benefic pentru sănătatea orală: controlul stomatologic periodic (o dată la șase luni), periajul dental profesional și air flow, detartraj și un consult la medicul parodontolog. Realizarea acestor proceduri de către specialist, la cabinetul stomatologic, asigură o igienă riguroasă prin îndepărtarea corespunzătoare a plăcii bacteriene și a tartrului, astfel încât ele să nu determine, în timp, distrugerea țesutului moale și a osului care susține dinții. De asemenea, se recomandă o ședință de biostimulare ce împiedică retracția osoasă, după ce în prealabil s-a efectuat protocolul de cinci ședințe pentru tratament parodontologic minim – invaziv”, spune medicul dentist.

Respectarea acestor recomandări, fără a presupune mare efort pentru noi, ne poate ajuta să evităm neplăcerile cauzate de declanșarea, ulterior, a boalei parodontale.

Metode ”clasice” de tratament

Tratamentul ”clasic” al bolii parodontale urmarește încetinirea evoluției bolii, iar pașii de urmat se stabilesc în funcție de stadiul în care este diagnosticată.

În faza incipientă, se urmărește eliminarea tartrului și bacteriilor pe de suprafața dintelui și de sub gingie, prin realizarea unui detartraj. În completare, se poate apela la netezirea radiculară, prin care sunt nivelate suprafețele rădăcinilor dinților, pentru a reduce depunerea ulterioară a tartrului. În faza avansată, sunt utilizate mai multe proceduri chirurgicale, în funcție de fiecare caz: reducerea ”buzunarelor” parodontale prin operația cu lambou (curățarea rădăcinilor dinților prin efectuarea unor mici incizii în gingie), grefa de țesut moale (înlocuirea țesutului deteriorat de la nivelul gingiei), grefa de os (fixarea dinților prin repararea osului distrus de la rădăcina dinților), regenerarea asistată a țesutului (repararea osului distrus prin inserarea unei bucăți de material biocompatibil între osul existent și dinte).

Metode moderne de tratament

Tehnicile minim – invazive dezvoltate recent în acest domeniu oferă o mai mare eficiență a tratamentelor pentru boala parodontală, având totodată avantajul de a fi mai simple și mai confortabile pentru pacient.

”Până nu demult, tratamentele stomatologice pentru parodontoză urmăreau doar să amâne momentul extracției și nu tratarea bolii. Intervenția cu laser în tratarea pungilor parodontale elimină operațiile în câmp deschis chiar și în cazul pungilor de 7-8 mm și permite o sterilizare foarte bună a acestora. Tehnicile noi sunt simple, în câmp închis și uneori chiar fără anestezie locală”, explică dr. Adriana Celebidache.

Specialistul arată că, pentru un tratament cu rezultate optime, este necesară combinarea a două tipuri de lasere. ”Biolase WaterLase MD realizează înlăturarea țesutului bolnav, a țesutului subgingival și sterilizarea pungilor parodontale, fără decoletarea gingiei. În completare, Biolase Epic Laser are rolul de sterilizare în profunzime (în procent de 99%) și biostimulare, vindecarea fiind foarte rapidă”, spune medicul dentist.

Înainte de începerea acestui tip de tratament, se recomandă efectuarea unui test de laborator ce indică agenții patogeni care depășesc limita normală din flora saprofită. În acest caz se va institui și un tratament cu antibiotic pe cale orală, care va fi administrat concomitent cu tratamentul parodontologic. Eficiența tehnologiei cu laser face însă ca tratamentul cu antibiotic pe cale orală să fie recomandat în foarte rare cazuri.

Pentru eficiența acestui tip de tratament minim – invaziv sunt necesare doar 5-6 ședințe, iar beneficiile se observă după 3 săptămâni. În cazurile grave, cu dinți mobili, tratamentul se completează cu introducerea de plasma îmbogățită obținută din sânge extras de la pacient, concentrată în trombocite, care conține numeroși factori de creștere și celule ce susțin și stimulează vindecarea osoasă și a țesuturilor moi (PRF – Platelet-Rich Fibrin) prin proceduri de imobilizare a dinților. Folosirea dispozitivului Dr. Electronic (aparat de radiofrecvență) permite, de asemenea, refacerea osoasă, a ligamentelor și a țesutului moale”, punctează dr. Celebidache.

Acest articol a apărut în Cosmopolitan.ro.


Dr. Adriana Celebidache – Interviu Adevărul LIVE

🗣️ Dr. Adriana Celebidache, medic primar dentist, specialist estetică dentară, discută astăzi despre stomatologia minim-invazivă și terapiile cu laser, modalități de tratament pe care noi le folosim în orice specialitate stomatologică în cadrul clinicii.
👇 Vă invităm să ne urmăriți pe Adevărul LIVE 👇 (click pe poză)

Medicul stomatolog Adriana Celebidache a explicat, la Adevărul Live , ce înseamnă tratamente stomatologice minim invazive sau chiar noninvazive, cum se face sigilarea danturii şi de ce sunt utile faţetele ceramice în prevenirea cariilor.

 


Cum ne corectăm imperfecţiunile zâmbetului

Se spune că zâmbetul este contagios. Dacă zâmbim, chiar şi fără motiv, ne vom simţi mai bine şi îi vom determina şi pe cei din jurul nostru să facă acelaşi lucru. Dar cum ar fi să ne dorim să zâmbim mereu, fiind conştienţi că dinţii noştri arată perfect?

Estetica dentară este acea parte a medicinei stomatologice responsabilă cu îmbunătăţirea aspectului danturii, prin soluţii precum: tratamente cu faţete dentare, aparat ortodontic sau coroane dentare. Piaţa serviciilor de estetică dentară este în continuă creştere, iar una dintre metodele preferate de către români pentru a-şi corecta imperfecţiunile zâmbetului este faţetarea dinţilor.

”Cererea pentru serviciile de estetică dentară s-a dublat în ultimii 2 ani şi continuă să se dezvolte. Ne bucură faptul că oamenii sunt din ce în se mai informaţi şi mai preocupaţi să şi îmbunătăţească aspectul danturii, inclusiv bărbaţii – în anul 2017 am observat o creştere cu 25% a numărului de bărbaţi care apelează la astfel de servicii, raportat la anul trecut. Tot în 2017 am înregistrat o creştere de 15% a cererii de faţete dentare comparativ cu 2016. Clinica noastră pune accentul pe tratamente moderne, minim invazive şi nedureroase, care să sporească siguranţa şi confortul pacienţilor. Cu ajutorul faţetelor dentare, putem corecta cu uşurinţă o gamă variată de imperfecţiuni estetice ale zâmbetului, de la forma dinţilor, spaţiile interdentare mici, marmoraţii, până la denivelări inestetice sau nuanţa dinţilor.“ a declarat Dr. Adriana Lucia Celebidache, medic primar dentist şi CEO Dentexcela3.

Faţetele dentare Lumineers sunt cel mai modern tip de faţete de pe piaţă şi reprezintă calea cea mai uşoară către un zambet frumos, natural, luminos şi permanent alb. Cu ajutorul lor se obţin cele mai fizionomice restaurări ale danturii, acestea fiind realizate din porţelan şi având o grosime de doar 0,2 mm, cât o lentilă de contact. Comparativ cu faţetele clasice, aplicarea lor durează mult mai puţin (1-2 şedinţe) şi nu necesită şlefuirea dinţilor naturali, asigurând astfel conservarea structurii dentare şi reversibilitatea tratamentului (pot fi înlăturate oricând fără a afecta dintele). Acestea se lipesc etanş cu un ciment special în funcţie de culoarea dorită, fără anestezie, neprovocând nicio sensibilitate la nivelul danturii sau reacţie alergică. Faţetele au o garanţie de 10 de ani, sunt uşor de întreţinut şi foarte rezistente la pete.

Reabilitare zâmbet cu 4 fațete dentare Lumineers

Datorită investiţiilor realizate de-a lungul anilor în achiziţia de lasere şi în pregătirea medicilor în utilizarea lor, aproximativ 90% dintre tratamentele dentare acordate în cadrul clinicii sunt realizate prin această metodă, inclusiv tratamentul cariei şi parodontoza. Avantajele terapeutice sunt numeroase, de la reducerea timpului de tratament şi a numărului de şedinţe, reducerea durerii şi disconfortului, sterilizarea în procent de 99,9% a zonei tratate (faţă de 60% în tratamentele clasice), până la împiedicarea recidivelor afecţiunilor şi vindecarea mai rapidă a ţesuturilor.

Acest articol a fost publicat în One.ro.


Solutii pentru scrasnitul din dinti. De ce trebuie sa iei masuri?

Bruxismul sau scrasnitul din dinti este un obicei care ne poate da nu numai dureri de dinti, ci si batai de cap. Dintre persoanele care sufera de bruxism, majoritatea nu constientizeaza ca au aceasta problema, pentru ca scrasnitul se produce in timpul somnului.

Din pacate, specialistii spun ca bruxismul nocturn poate cauza probleme serioase atat dintilor, cat si tesuturilor gingival si osos din zona afectata. Cum ne dam seama daca suferim de bruxism si ce trebuie sa facem ca sa evitam efectele neplacute ale acestui obicei?

Un specialist explica!

„Bruxismul este o tulburare de contractie a muschilor masticatori care apare de obicei in mod involuntar, ocazional, si dureaza perioade scurte de timp. Bruxismul diurn, pus de obicei pe

seama stresului, poate fi controlat pentru ca suntem constienti de el. Cel nocturn apare din cauza unei probleme ocluzale, precum dinti abrazati, contacte premature; poate fi perceput de cei de langa noi care ne aud scrasnind in timpul somnului si are un impact mare asupra sanatatii zonei bucale“, ne spune dr. Adriana Celebidache, medic primar dentist si specialist estetica dentara in cadrul clinicii noastre.

Semne de bruxism

Exista cateva semne care „tradeaza“ scrasnitul din dinti nocturn si care ar trebui sa ne trimita imediat la medicul stomatolog. „Daca pacientul observa fisuri in smalt, modificari de forma ale dintilor laterali, care par „tociti”, sau ale dintilor frontali, care capata un aspect „nivelat”, toate acestea insotite de sensibilitate dentara, dureri de cap sau in zona urechilor, eventual de o jena la nivelul articulatiei temporo – mandibulare, atunci e foarte posibil sa sufere de bruxism nocturn“, avertizeaza dr. Celebidache.

„Bruxismul poate avea drept rezultat deplasarea dintilor din alveole, iar atunci apare si riscul abceselor si infectiilor dentare, din cauza ca bacteriile patrund mai usor in zona respectiva“, completeaza medicul.

Chiar daca nu exista certitudini asupra cauzelor scrasnitului din dinti, un lucru e sigur: daca nu ajungi la timp in cabinetul dentistului, efectele se pot agrava.

Cum se corecteaza scrasnitul din dinti

Daca mergi la stomatolog in mod regulat, atunci medicul va constata cu usurinta posibilele modificari cauzate de bruxism si va putea interveni la timp. Cel mai simplu mod de a pune capat acestui obicei ramane insa gutiera nocturna, cu rolul de a reduce activitatea musculara la nivelul maxilarelor, atunci cand dormi. Aceste gutiere sunt personalizate si se realizeaza dupa mulajul dintilor de pe una din arcade. Prezenta gutierei va reduce presiunea muscaturii, protejand astfel dantura.

„Purtarea gutierei nocturne ajuta pacientul sa reduca impulsul involuntar – acel „scrasnet”, uneori pana la disparitia sa completa. Acest lucru ne asigura ca dantura nu se va deteriora si mai mult ca urmare a acestui obicei, dar evident ca nu trateaza complicatiile provocate de bruxism. De acestea, trebuie sa ne ocupam prin mijloacele care ne stau la dispozitie la cabinet, in functie de problemele pe care le prezinta pacientul. Sfatul pe care il dau mereu pacientilor mei este sa faca controlul stomatologic periodic si sa solicite analize suplimentare de la medicul specialist in protetica, pentru ca toate afectiunile detectate din vreme se rezolva mai usor si asta e valabil si pentru bruxism“, spune specialistul.

Purtarea gutierei nu rezolva problemele de ocluzie, acestea putand fi corectate prin tratamente protetice si, eventual, ortodontice. „In ultiumul timp, datorita tehnologiei minim invazive, reabilitarea ocluzala poate fi realizata mult mai simplu prin aplicarea fatetelor no-prep si a coroanelor pe suport de oxid de zirconiu sau a celor Cad-Cam“, explica doctorul.

Acest articol a apărut pe AndreeaRaicu.ro.


Dr. Adriana Celebidache – Interviu Revista BIZ

Dr. Adriana Celebidache ne spune în cel mai recent număr al Revistei Biz cum a început povestea Dentexcela3, ca un pariu îndrăzneț pe inovație, aparatură de ultimă generație și o echipă de medici tineri, bine pregătiți și specializați.
🗣️ „Noi suntem ca într-o familie” afirmă doamna doctor atunci când vine vorba de echipa sa.
Vă invităm să citiți întregul interviu aici (pagina 87): http://www.revistabiz.ro/biz-316/