back to top

Str. Poet Andrei Mureșanu nr. 11-13, etaj 3, București, Sector 1, România

Cum păstrăm sănătatea gingiei pentru a nu ajunge la boala parodontală?

GINGIVITA este o inflamație incipientă a gingiei (parodonțiu marginal), care dacă este lăsată netratată provoacă boala parodontală, ce are ca rezultat pierderea dinților și îmbolnăvirea organelor interne (aparat cardiovascular, rinichi, creier etc). Se manifestă prin sângerări localizate sau generalizate ale gingiilor provocate de periaj, masticație sau chiar spontan, în cazul în care se agravează gingivita.

Cauzele gingivitei pot fi multiple:

  • în general, inflamarea gingiei apare în cazul unui periaj insuficient și ca timp și ca tehnică sau în cazul în care igiena este bună, inflamația poate să apară localizat în diferite locuri, datorită lipsei punctului de contact sau suprafeței punctului de contact dintre dinți.

Dacă este lăsată netratată, gingivita provoacă boala parodontală, ce are ca rezultat pierderea dinților și îmbolnăvirea organelor interne.

Aș dori să explic acest aspect foarte important pentru sănătatea gingiei și a parodonțiului marginal. Inițial, când dentiția definitivă este prezentă în totalitate pe arcadele dentare în jurul vârstei de 12 – 14 ani, între dinți nu există spațiu, deci există puncte de contact între dinți sau suprafețe de control ce protejează papila interdentală gingivală.

În momentul în care se fac extracții sau dinții nu sunt aliniați corect pot apărea spații interdentare, moment în care pacientul, în timpul masticației, simte durere provocată de traumatizarea papilei interdentare, datorită lipsei de contact. În astfel de situații, în general, pacientul dorește o scobitoare sau folosește ața dentară. Acesta este momentul prin care pacientul își poate da seama că gingia este inflamată și sângerează în acea zonă, moment în care trebuie să se prezinte la cabinet pentru a se efectua închiderea acelui spațiu.

Un pacient ce are nevoie de scobitoare sau ață dentară este un pacient ce are spații între dinți. O altă cauză ar putea fi lipsa convexităților ecuatoriale ale coroanei dentare, când dinții sunt uzați și prin alimente traumatizează direct marginea gingivală. Putem corecta acest lucru cu ajutorul compozitului sau cu fațete dentare ce înlocuiesc substanța pierdută. Altă cauză este ocluzia incorectă cu contacte premature în timpul masticației. Ocluzia trebuie verificată de către un medic.

În același timp, pot fi și cauze genetice sau boli generale cum ar fi diabetul zaharat, boli de sistem, insuficiență hepatică, neoplasme etc. În toate cazurile, gingivitele și parodontopatiile pot fi întreținute de aceste boli.

Ca o concluzie, când apar sângerări vă rugăm să vă prezentați la medicul stomatolog!

Dr. Primar Adriana Lucia CELEBIDACHE
Specialist tehnologie laser și Estetică dentară DENTEXCELA3

Citiți cele mai recente articole ale noastre

Ofertă specială Igienizare și Bleaching la 6 luni

Clinica stomatologică DENTEXCELA 3 vine în întâmpinarea nevoilor pacienților cu o nouă ofertă specială pentru Igienizare și Bleaching la 6 luni. Astfel, vă punem...

Ofertă specială! Pachet igienizare cu 15% reducere

Alege decontaminarea laser și AirFlow pentru o curățare dentară profundă, fără durere, vindecare rapidă și o experiență stomatologică modernă, sigură și confortabilă la Clinica...

Malocluzia – ce este și ce importanță are în sănătatea dentară

Malocluzia este o deviație a modului în care dinții superiori și inferiori se aliniază și intră în contact, atunci când gura este închisă. Deseori auziți...

Noi cazuri complexe rezolvate cu succes la DENTEXCELA 3 – fațete no prep și All on six

Vă prezentăm câteva dintre cele mai recente rezultate pentru pacienții noștri – fațete non prep și All on six. Primul caz vă exemplifică o reabilitare...