Odontoterapia este specialitatea din stomatologie, ce se ocupă cu sănătatea părții coronare a dinților: procese carioase, modificări de culoare, modificări de structură (distrofii), deteriorarea conturului dintelui, toate acestea fiind rezolvate prin metode directe în cabinet. Puteam rezolva aceste probleme și prin metode indirecte cu ajutorul lucrărilor dentare, acestea fiind explicate în detaliu, în capitolele- PROTETICA DENTARĂ ȘI ESTETICA DENTARĂ
Procesele carioase
Sunt cavități de diferite dimensiuni, de la cele mai mici și simple, cum ar fi: marmorațiile (se găsesc în șanțuri și fosetele dinților, sunt carii incipiente), la cele de dimensiuni mai mari, ce pot interesa un perete, doi pereti sau unele pot fi foarte extinse pe suprafața coroanei dentare.
Există cazuri în care cariile au orificii mici de deschidere, însă în interior sunt foarte mari, subminând rezistența pereților și complicarea acestora, ceea ce duce la inflamarea pulpei dentare, manifestându-se prin dureri spontane ale dinților.
În procesele carioase găsim țesut dentar alterat, bacterii și apă. Aceste bacterii prezente, pe lângă procesele de distrugere a țesutului dentar, pun în libertate și produși toxici, ce determină un mediu acid, ce duc la pierderea ionilor de Calciu și Fluor, demineralizând țesutul dentar adiacent, smalt, dentină sau cement, în cazul cariilor ce interesează și porțiuni din rădăcina dintelui.
În cariile simple, pacientul poate avea o simptomatologie ușoară, cu dureri provocate de agenți fizici (la rece), agenți chimici (dulce) și mecanici (în timpul masticației) iar imediat după încetarea acestora, dispare și durerea.
În cazul cariilor complicate, pacientul începe să aibă dureri spontane, pe lângă cele provocate, din ce în ce mai intense și mai de lungă durată, unele cedând în prima fază la antialgice, iar pe masură ce inflamația se extinde nici antialgicele nu mai reduc durerea. Aceste dureri apar din cauza inflamației pulpei dentare iar afecțiunea se numește PULPITA. În acest caz pacientul trebuie tratat de urgență, durerile fiind din ce în ce mai mari. Tratamentul constă în extirparea nervului de către medicul specialist ENDODONT(cu ajutorul microscopului).
În unele cazuri printre complicațiile cariei dentare se numără și NECROZA PULPARĂ, atunci când nervul se necrozează (pacientul la început neavând simptome) difuzează către vârful rădăcinii producând o inflamație a APEXULUI DENTAR, manifestându-se prin apariția unui ABCES DENTAR (în fază acută) sau un GRANULOM DENTAR (în fază cronică).
Deci, tratând cariile simple, lucrurile nu se complică și în felul acesta economisiti timp și bani! Prezentați-vă la ședințele de PROFILAXIE acestea fiind foarte importante în depistarea problemelor simple, neajungându-se astfel la complicații.
TRATAMENTUL CARIEI DENTARE CU WATERLASE-2780 NM BIOLASE DENTEXCELA3
Tehnologia folosită în cadrul CLINICII DENTEXCELA3, asigură un avantaj deosebit și cerut de toată lumea și anume LIPSA DURERII! Această tehnologie este reprezentată de laserul cu apă -WATERLASE- un laser ablativ, cu o lungime de undă de 2780 nm și care în timpul procedurilor eliberează și apa ce inițiază procesul și răcește suprafața în timpul lucrului.
Spre deosebire de lucrul cu turbina, unde durerea apare din cauza vibrației și a căldurii degajate în timpul lucrului, în cazul WATERLASE nu avem nici vibrație și nici căldură.
Explicăm acest proces de îndepărtare a cariei dentare: așa cum am specificat mai sus, caria este reprezentată de țesut dentar necrozat, bacterii și apă în principal. Apa reprezenta 60%, pe când procentul de apă este de 8-10% în smalt și 20% în dentină. Lungimea de undă de 2780 nm se absoarbe în apă, astfel energia este absorbită de molecula de apă, aceasta se dilată apoi se sparge, explodează și împreună cu ea se antrenează și tot ce este în jur. Mecanismul se numește -TERMO MECHANICAL ABLATION -TMA. Datorită acestui process de absorbție diferit în funcție de procentul de apă din suprafața de lucru, prima care dispare este caria; rămâne astfel restul din jur (smalt, dentină sau ciment, ce au un procent mult mai mic de apă), curățat și sterilizat, fără SMEAR LAYER, strat în care rămân de regulă cantonate bacteriile, acesta rezultând în cazul lucrului cu turbina. Un alt avantaj al lucrului cu WATERLASE este sterilizarea zonei adiacente iar în felul acesta nu vom avea carie secundară.